2410617379 Μιλιάδη 2, Λάρισα anagnostopoulou.maria@yahoo.com
 
Βεντουζοθεραπεία (cupping therapy)
Μαρία Αναγνωστοπούλου - Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών
Χειροπρακτική - Θεραπευτικό Μασάζ - Βελονισμός - Λάρισα


 

Η θεραπεία με βεντούζες αναπτύχθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια και παρόλο που οι τεχνικές της έχουν εκσυγχρονιστεί, η αρχική φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Πρόκειται για μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες, Κινέζους, Αιγυπτίους και τους Ινδιάνους της Βορείου Αμερικής. Αναφορές στη συγκεκριμένη μέθοδο υπάρχουν στα κείμενα του Ιπποκράτη όπου  οι βεντούζες μεταξύ άλλων συνιστώνται για την αντιμετώπιση της στηθάγχης και των διαταραχών του εμμηνορρυσιακού κύκλου.
Είναι μια  ανώδυνη, ανακουφιστική θεραπεία που σας προσφέρει μία αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης και ζεστασιάς. Καθώς οι  καταπονημένοι μύες χαλαρώνουν λόγω της βελτίωσης της αιματικής κυκλοφορίας επέρχεται αίσθηση ανακούφισης από το άγχος και το στρες και το νευρικό σύστημα ηρεμεί.

Πώς εφαρμόζονται οι βεντούζες στη θεραπεία;
Οι βεντούζες εφαρμόζονται  με ειδικές γυάλινες κούπες (επαγγελματικά ποτήρια από χοντρό γυαλί) οι οποίες θερμαίνονται και αμέσως τοποθετούνται πάνω στο δέρμα με αποτέλεσμα να αναρροφάται προκαλώντας ένα τοπικό τράβηγμα. Καθώς οι καταπονημένοι μύες χαλαρώνουν από την βελτιωμένη αιματική κυκλοφορία εσείς  νιώθετε άμεση ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Το αίμα φέρνει θρεπτικά συστατικά στους μυς, επουλώνει τους τραυματισμούς από έντονη άσκηση και απομακρύνει τις τοξίνες που απελευθερώνονται από την αποκατάσταση των ιστών.

 
     
     
 
 

Υπάρχουν δύο τρόποι εφαρμογής

Σταθερές Βεντούζες
Οι βεντούζες τοποθετούνται σε επιλεγμένη περιοχή του σώματός σας και στη συνέχεια αφήνονται στη θέση τους για λίγα λεπτά χωρίς να μετακινούνται.

Κυλιόμενες βεντούζες
Οι βεντούζες αφού τοποθετηθούν στο δέρμα όπου έχει προηγηθεί η εφαρμογή λαδιού μετακινούνται – ολισθαίνουν στην πάσχουσα περιοχή.


Ανάλογα με την εκτίμηση του προβλήματος, εφαρμόζεται η πρώτη ή η δεύτερη μέθοδος ή και συνδυασμός αυτών.
 

Τι προσφέρει πραγματικά η βεντουζοθεραπεία;
Μέσα από τη  βελτίωση της αιμάτωσης και της οξυγόνωσης των τοπικών ιστών και της αποτοξίνωσης της λέμφου η θεραπεία με βεντούζες προσφέρει:

  • άμεση ανακούφιση στους καταπονημένους μυς (Trigger Points) σε πλάτη, αυχένα, μέση, ώμους, πόδια
  • ανακούφιση από ρευματικούς ή αρθριτικούς πόνους
  • καταπολέμηση της κυτταρίτιδας (με απίθανα αποτελέσματα)
  • αισθητή βελτίωση του δέρματος λόγω της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης (μείωση των ραγάδων)
  • ανακούφιση από προβλήματα στο αναπνευστικό : βήχας, άσθμα
  • ανακούφιση από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος
  • ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου
  • ανακούφιση από τραυματισμούς
  • μείωση του άγχους και του στρες
  • μείωση των πονοκεφάλων
 
     
     

 

Σε ποιες περιπτώσεις ωφελεί η βεντουζοθεραπεία;
Το μασάζ που γίνεται με τις βεντούζες  επαναφέρει την ελεύθερη ροή του αίματος στους μύες και στο δέρμα, βοηθά δραστικά στην απομάκρυνση κατακρατημένων υγρών και τοξινών, βελτιώνει την υφή του δέρματος μέσω της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, τονώνει το περιφερικό νευρικό σύστημα ,δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα της καλύτερης αιματικής κυκλοφορίας είναι να μειώνεται ακαμψία και η ένταση στους μυς.